We zien ze steeds vaker: noodopladers, oftewel: de powerbank! Een powerbank is een mobiele oplader waarmee je je smartphone, tablet, laptop of andere mobiele apparatuur mee op kunt laden. Eigenlijk alle apparaten die opgeladen kunnen worden middels een USB aansluiting. Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder deze apparatuur als een smartphone of tablet. Het enige nadeel hiervan is de beperkte batterijduur. De accu van een smartphone of tablet gaat vaak maar minder dan een dag mee. Erg vervelend wanneer je onderweg bent en er geen stopcontact of oplaadpunt aanwezig is. Gelukkig bestaan er handige powerbanks waarmee je de batterij van je apparaat weer mee op kunt laden wanneer deze onverhoopt leeg is.

Wat doet een powerbank?

Een powerbank wordt ook wel een externe accu of externe batterij genoemd. Hiermee kun je diverse apparatuur opladen. Denk hierbij aan smartphones, tablets, laptops en andere mobiele apparatuur.  Powerbanks zijn er in diverse vormen en maten. Hierbij is de capaciteit erg van belang. De capaciteit van een externe oplader wordt aangegeven in mAh, dit staat voor mili ampère per uur. Een powerbank is dankzij zijn geavanceerde batterij oplaadbaar. Hierdoor kun je een powerbank blijvend gebruiken.

De oplaad capaciteit van een powerbank

Zoals al eerder aangegeven is de oplaadcapaciteit van een powerbank afhankelijk van het aantal mAh. Een noodoplader heeft vaak 2200 mAh aan oplaad capaciteit. Hiermee kun je doorgaans de batterij van een smartphone slechts één keer meer opladen. Ook zijn er grote powerbanks in omloop. Met een relatief grote powerbank van circa 10.000 mAh kun je je mobiele apparatuur tot wel 5x opladen.

Hoeveel mAh heb ik nodig?

De hoeveelheid mAh capaciteit die je nodig hebt is afhankelijk van het type apparaat die je ermee wilt opladen. Een powerbank die beschikt over 2200 mAh noemt men ook wel een noodlader. Daarnaast zijn er ook powerbanks verkrijgbaar met een accu van meer dan 15.000 mAh. Hiermee kun je het mobiele apparaat wel een x-aantal keer meer opladen. Een gemiddelde batterij van een smartphone heeft een capaciteit van 2200 mAh Een tablet heeft vaak een grotere capaciteit van ongeveer 4400 mAh. De precieze batterij capaciteit verschilt per mobiele apparaat.

Powerbank oplaadcapaciteit

Het aantal ampères van een powerbank

Naast de oplaad capaciteit zijn ook het aantal ampères van een powerbank bepalend voor de kwaliteit van een externe accu. De uitgangstroom wordt uitgedrukt in ampères en wordt ook wel output genoemd. De uitgangsstroom is de hoeveelheid stroom die een powerbank maximaal kan leveren. In de regel geldt: hoe hoger de output, des de sneller een smartphone of tablet kan worden opgeladen. Vaak is het aantal ampères 1A of 2A. Hierbij is het van belang om te weten dat een powerbank niet meer stroom kan leveren dan het apparaat aan kan. Het heeft dus weinig zin om een 5A powerbank te kopen voor een smartphone van 2A. De powerbank zal in dat geval de spanning bijstellen naar 2A, oftewel 2 ampère.

Hoe snel is een powerbank weer opgeladen?

Naast de output heeft een powerbank ook een input. Hiermee kan de powerbank zelf worden opgeladen. Vaak gebeurt dit doormiddel van een micro-USB aansluiting. De snelheid waarmee je een externe batterij kunt opladen is wederom afhankelijk van de capaciteit van de powerbank. De meeste powerbanks zijn voorzien van een indicator lampje waarmee je kunt zien hoever de batterij is opgeladen.

Externe accu opladen

Waarom een powerbank kopen?

Een powerbank is erg handig wanneer je vaak in situaties bent waarbij er geen stopcontact in de buurt is. Als je veel onderweg bent of veel buitenhuis bent kan een externe oplader de uitkomst bieden. Maar ook tijdens festivals, op de camping, tijdens het backpacken, op vakantie en tijdens het reizen kan een powerbank erg handig zijn. Je neemt een powerbank makkelijk mee in je tas of zelfs je broekzak. En met een powerbank met een grote capaciteit kun je zelfs de smartphones en tablets van je vrienden mee opladen.

Twijfel jij nog of wil je direct een powerbank kopen? Bekijk dan onze powerbanks in onze webshop!