Een simkaart is een afkorting voor Subscriber Identity Module kaart. Dit is een kleine kaart die alle informatie bevat die een provider nodig heeft om de identiteit te verifiëren van een gebruiker. De simkaart wordt in een mobiele telefoon of tablet geplaatst waarna een verbinding met het mobiele netwerk wordt gemaakt. Als de simkaart geverifieerd is door het mobiele netwerk dan kan er gebruik gemaakt worden van de mobiele diensten via het netwerk.

Simlock

Een mobiele telefoon is een onafhankelijk onderdeel van een mobiele telefoon of tablet. Het is niet gebonden aan een specifieke telefoon of tablet maar kan op verschillende apparaten gebruikt worden. Het is dan wel van belang dat het apparaat geen simlock heeft van een andere provider. Als dit niet het geval is dan kan de simkaart gebruikt worden om verbinding te maken met het mobiele netwerk.

Dual-simkaart

Een dual-sim telefoon is een mobiele telefoon met twee simkaarten. Het is mogelijk dat beide simkaarten tegelijk gebruikt kunnen worden. Door het gebruik van twee simkaarten is het bijvoorbeeld mogelijk om tegelijk een privé en zakelijk telefoonnummer te gebruiken. Doordat twee simkaarten gebruikt worden zijn de telefoonrekeningen gescheiden. Het is hierdoor niet nodig om twee verschillende mobiele telefoons te gebruiken. Het is ook mogelijk om twee simkaarten te gebruiken met behulp van een dual-sim adapter.

Simkaart only

Iedere provider heeft aanbiedingen waarbij er alleen een simkaart geleverd wordt. Er zijn twee keuzes: een sim only abonnement of een prepaid simkaart. Bij een sim only is sprake van een contract voor een vastgestelde periode. Dit is niet het geval bij een prepaid simkaart. Bij een prepaid simkaart wordt er vooraf betaald voor beltegoed. Als het beltegoed op is worden er geen mobiele diensten meer geleverd voor de simkaart. 

Prepaid simkaart

Bij een prepaid simkaart wordt geen mobiele telefoon geleverd maar alleen de simkaart. Deze simkaart bevat alle informatie over de account bij de provider zoals ook het telefoonnummer. De prepaid simkaart werkt met beltegoed. Dit is een bedrag dat gebruikt kan worden om te bellen, sms’en en internetten. Als het beltegoed op is dan is het niet meer mogelijk om te bellen, sms’en of internetten. Alleen internet via een Wifi verbinding is dan nog mogelijk. Je kunt dan nog wel gebeld of gesms’t worden. Om weer te kunnen bellen moet het beltegoed opgewaardeerd worden. De simkaart registreert het nieuwe beltegoed zodat er weer gebruik gemaakt kan worden van het mobiele netwerk.

Bron: Mobielkopen.net